YMPÄRISTÖPÄÄKAUPUNKI PROJEKTIN VIDEOITA

Lahden Videokuvaajat ja Päijät-Hämeen Elokuvakeskus tuottavat yhdessä juhlavuodesta elokuvan. Dokumenttielokuva on ruohonjuuritason tapahtumista kertova elokuva, jossa ääneen pääsevät pienillä tai suurilla teoilla ja ratkaisuilla ympäristön hyväksi työskentelevät yhdistykset, yritykset ja yksityiset henkilöt.  Tällä sivulla esitellään lyhyiden trailereiden avulla projektien toimintaa. Ensimmäisenä dokumenttielokuvaan tulevana toimijana esitellään kaupunkikulttuurin kehittäjänä Painovoima ja Käsityökeskus Kankurin ilo. Suomen Moottoripyörämuseon tarina on myös katsomisen arvoinen. Pääset tutustumaan videolla myös tääyssähköautoon, sekä sähköavusteisiin kaupunkipyöriin. Kierrätyksen veteraani Lahden Kontti ja Inspisnuoret kertovat myös omista toimistaan ympäristön hyväksi.

Kaupat mukana ilmaston torjunnassa

Kaupat ovat jo pitkään tarjonneet lähiruokaa asiakkailleen ja pyrkineet vähentämään hävikkiruokaa myymälöissään. Kuluttajat ovat koronan alettua kiinnostuneet entistä enemmän lähiruoasta, jota kauppojen ohella myyvät myös torikauppiaat.

https://youtu.be/CZClIRoXbsw


Inspiksen kaupunkitalkkarit

Talkkari hoitaa, neuvoo ja auttaa 
Kaupunkitalkkari on Inspis nuorten luoma positiivinen toimintamalli uudistuvassa kaupunkikuvassa. Toimintamalli työllistää nuoria ja samalla edistää kaupunkiviihtyvyyttä ja -siisteyttä Lahdessa. Pääasiallisia toimialueita talkkareille ovat matkakeskus, tori ja Pikku Vesijärvi. Kaupunkitalkkarit toiminnan taustalla on paikallisten yritysten ja yksityishenkilöiden aito huoli kaupungin siisteydestä ja viihtyvyydestä.

Inspiksen nuorista kaupunkitalkkareista kertova lyhyt video näyttää heitä työn touhussa Lahden rautatieasemalla ja Pikku-Vesijärven puistossa.

https://youtu.be/6tz3FOWX7WA 


LAHDEN KONTTI-KIERRÄTYKSEN VETERAANI

Lahjoittamalla vaatteita ja tavaroita Konttiin teet hyvää monella tavalla: paitsi säästät luontoa, myös autat keräämään varoja Punaisen Ristin työhön Suomessa ja maailmalla ja toimittamaan vaateapua maailman kriisikohteisiin. Suomalaisten hyväntekeväisyyteen lahjoittamilla vaatteilla saavutetaan merkittäviä ympäristöhyötyjä. Sellaisenaan käyttökelpoisten vaatteiden uudelleenkäyttö on ympäristön kannalta paras vaihtoehto, koska se vähentää jätteen määrää, energian ja veden kulutusta sekä hiilidioksidipäästöjä ja haitallisten kemikaalien käyttöä.  

Lahden Kontti on myös mukana Ympäristöpääkaupunki 2021-projektissa

Ohessa lyhyt esittelyvideo

https://youtu.be/9w9OG0NzkkQ

LAHDEN AUTOVUOKRAUS TARJOAA LAHDEN SEUDULLA TÄYSSÄHKÖAUTOJA
YHTEISKÄYTTÖÖN


Kaikilla ei ole mahdollisuutta ostaa sähköautoa, mutta sellaisen voi kätevästi nyt Lahdessa vuokrata lyhytaikaiseen käyttöön, taikka myös pitempään tarpeeseen. Sähköautot ovat tulevaisuutta ja niiden käyttö on aivan yhtä helppoa, kuin tavallisenkin auton.
Lahden Autovuokraus tarjoaa Lahden seudulla täyssähköautoja yhteiskäyttöön. Autot ovat helposti saatavilla neljästä nouto- ja palautuspisteestä. Tällä hetkellä löydät täyssähköautot Lahden Toriparkin lisäksi Sykkeen, Launeen ja Hollolan Prismojen parkkihalleista. 

Oheisella Jari Kankaan tekemällä videolla käydään läpi alusta pitäen, kuinka auto varataan ja otetaan käyttöön auton palautusta myöten.


LAHDESSA VOI LAINATA ROSKAPIHTEJÄ JO NELJÄSTÄ KAUPUNGINOSASTA


Lähiluonnosta huolehtiminen on tehty entistä helpommaksi Lahdessa. Lahden ympäristöpääkaupunki-hankkeen avulla Lahteen on pystytetty 4 roskapihtilainaamoa, jotka sijaitsevat Ankkurin, Mukkulan, Kittelän, sekä Anttilanmäen alueella. 
Näillä alueilla on  roskapihtiteline, josta voi lainata työkalun ja roskapussin kävelylenkille. 
Lainaamon näkyvällä olemassaololla toivotaan myös jokaisen alueella liikkuvan miettivän omaa käyttäytymistään luonnossa, esimerkiksi huolehtimalla eväspakkaukset roskakoreihin suoraan ja tupakantumpit mieluummin roskiin kuin nurmikoille tai rantaviivalle. 


KAUPUNKIPYÖRÄ MANKELI

Uusia sähköavusteisia kaupunkipyöriä esiteltiin lauantaina 28.8.2021 Ranta-Kartanon alueella. Tilaisuudessa oli runsaasti uteliaita kaupunkilaisia, jotka pääsivät kokeilemaan, milta Mankelilla ajo sujuu. Syyskuun alkupuolella alkavalla kokeilujaksolle otetaan kaikki 250 Mankelia käyttöön ja kausi kestää lokakuun loppuun asti. Kaupunkipyörien varsinainen toimintakausi alkaa huhtikuussa 2022.


Tästä linkistä pääset katsomaan lyhyen videon avajaisista.
https://www.youtube.com/watch?v=scWAja4bbgU

ESITTELYSSÄ KANKURIN ILO 

RÄSYLLE TOINEN MAHDOLLISUUS – Tekstiilien uusiokäyttö kotitalouksissa 

Vaatteiden ja kodintekstiilien kierrätyksellä on pitkät perinteet. Asumismuotojen ja elin-tapojen muutos on ohentanut kotitalouksien ja ihmisten suhdetta vaatteiden ja kodin-tekstiilien uudelleenkäyttöön, esimerkiksi perinteisten räsymattojen valmistukseen.
 
Projektimme korostaa kotitalouksien ja ihmisten mahdollisuuksia vaikuttaa vaatteiden ja kodin tekstiilien kierrätykseen ja uudelleen käyttöön omilla toimintatavoilla. 
Räsylle toinen mahdollisuus – projektia ovat toteuttamassa Osuuskunta Kankurin Ilo ja Kankurin Apu ry. Pääosin tapahtumat ovat Käsityökeskus Kankurin Ilossa. 
Kankurin Ilon kotisivut

Projektin esittelyvideo:

https://www.youtube.com/watch?v=Ws_mkzLe11k

Suomen Moottoripyörämuseo

Suomen Moottoripyörämuseo sijaitsee Lahdessa, Vesijärven rannalla. Museo sisältää yli 100 moottoripyörää ja muuta historiallista rekvisiittaa. 

Museo on pystynyt eri lämmitystavoilla vähentämään kiinteistön kuluttamaa energiaa merkittävästi verrattuna muihin museoihin.

Oheisella videolla Riku Routo kertoo, miten se on mahdollista.

Katso video

Painovoima on aktiivinen toimija ja kaupunkikulttuurin kehittäjä. 

Painovoima ylläpitää, kehittää ja vuokraa kolmea  eri perinteisiin taidemenetelmiin pohjautuvaa ja luovan työskentelyn mahdollistavaa työtilaa, pieniä  työskentely-tiloja kuukausiperusteisesti sekä majoittaa tarvittaessa tekijät myös Residenssi Pilvilinnaan. 
https://youtu.be/-dm1vmZfkVU

Lahden Vesijärvi- Kaupunkijärvi peltojen keskellä

Vuonna 1987 alkanut 4-vuotinen LIFE-projekti toteutettiin Helsingin yliopiston ympäristö-egologian ja Lahden kaupungin Valvonta- ja ympäristö-keskuksen johtamana yhteistyössä Vesijärven ympäristön maanviljelijöiden kanssa. Tavoitteena oli keksiä niitä tapoja ja keinoja, joiden avulla järven tila saataisiin paranemaan. 

Vesijärven parantuneen tilan myötä niin kalastajat kuin kaupunkilaisetkin palasivat nauttimaan lähellä kaupunkikeskustaa sijaitsevasta järvestä. Vuosikymmeniä jatkunut Vesijärven suojelu- ja kunnostustyö on tuonut kaupunkiin myös tärkeää ympäristöosaamista.
  
Tästä kunnostustyöstä on tehty ohjelma, joka seuraa monipuolisesti Vesijärven kunnostusta. 

Katso video

LAHDEN LUONNONSUOJELUALUEITA

Lapakisto on Etelä-Suomessa erittäin merkityksellinen luonnonsuojelualue laajuutensa ja luonnonpiirteidensä monipuolisuuden ansiosta. Luonnonsuojelua tehdään myös kaupungeissa, joissa monimuotoisuutta voi ja on syytä suojella aivan samoin kuin harvaan asutuilla alueilla maaseudulla.

Lahden Videokuvaajien jäsenet ovat kuvanneet Lahden luonnonsuojelualueista useita videoita.

Oheisesta linkistä pääset Kulttuurikuvan sivustolle, jossa on paljon lyhyitä videoita.


YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.

Luonnonsuojelu on jokaiselle tärkeää, sillä pitämällä siitä hyvää huolta, voivat tulevat jälkipolvetkin nauttia sen antamista virkistäytymishetkistä puhtaan luonnon avulla. Lisää luonnonsuojelusta löytyy  tästä linkistä.
https://www.lahdenseudunluonto.fi/luonnonsuojelu/